Curioasele aspecte ale epocii victoriene

Curioasele aspecte ale epocii victoriene

Epoca victoriana a Regatului Unit a fost perioada domniei a reginei Victoria de la 20 iunie 1837 pana la moartea ei, pe 22 ianuarie 1901 . A fost o lunga perioada de prosperitate pentru poporul britanic. Unii oameni de stiinta extind la inceputul perioadei de-astfel cum este definita de o varietate de sensibilitatile si preocuparile politice care au ajuns sa fie asociata cu epoca victoriana-acum-cinci ani, pentru trecerea la actul de reforma in 1832.

Victorienii erau mari iubitori de…lesuri. Mancau practic orice organ al animalului. Cea mai faimoasa mancare din acea perioada era: ciorba de broasca testoasa, mai ales pentru grasimea verde care se folosea la condimentarea supelor pe baza de carne indelung fiarta.

Genul literar cel mai indragit era romanul gotic, o imbinare interesanta de orori si romantism, Dracula The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde sau Edgar Allen Poe. Victorienii stiau cum sa infricoseze cu stil. Operele constituie baza genului horror si puterea lor de a produce tremuraturi nu si-a pierdut deloc din intensitate.

Cum se distrau victorienii? Cu asa-zisele freak shows, niste expozitii de raritati, ciudatenii umane, condamnati ai naturii, pitici, giganti, cu mai multe maini sau picioare, hermafroditi, bolnavi incurabil, cu fete mutilate etc. Probabil cel mai faimos ciudat care a aparut intr-un freak show este the Elephant Man, Joseph Carey Merrick (5 aug. 1862 – 11 apr. 1890).

Arta fotografica abia incepe sa se dezvolte in aceasta epoca asa ca oamenii o valorificau prin imagini cu rudele decedate. In majoritatea pozelor acestia par incredibil de vii, cu ochii deschisi, posture normale pe scaune sau cadre fixe si colorati in obraji. Florile sunt iarasi un laitmotiv in fotografia post-mortem. Contrastul dintre vioiciunea plantelor, impresia de miscare a rudelor in viata si rigiditatea intunecata a mortului este cu atat mai mare cu cat acesta din urma este mai intotdeauna focalizat perfect.   

Lasati un mesaj

Toate campurile sunt obligatorii

Nume:
E-mail: (nu se va publica online)
Comentariu: